BRYGGERIET

BRYGGERIHISTORIA. Med vårt ”nygamla” namn Westerbottens bryggeri vill vi bidra till att återupptäcka den bryggeritradition som funnits här i Västerbotten. Redan i 1800-talets mitt grundades de första bryggerierna i Skellefteå och Umeå. Bryggeriet i Umeå spelade en avgörande roll vid den stora stadsbranden 1888; det var på bryggeriets vindsvåning som den förödande branden började. Två år senare grundades Umeå Ångbryggeri AB, som nu uppfördes på Tegssidan, intill den gamla träbron över Umeälven.

Även inlandet begåvades med bryggerier. I Åsele anlades bryggeriet på 1880-talet, en pampig byggnad som numera är klassat som byggnadsminne (bilden). Bryggeriet består av två huskroppar; den vid gatan innehöll brygghus, kontor och bostad; den mot gården tappningsrum, kylning och lager samt en hästvandring. Med hästkraft drevs bland annat pumpen från ölpannan upp till kylskeppet.

Efter årtionden av tynande tillvaro börjar små bryggerier återigen se dagens ljus i Västerbotten. Glädjande nog blir vi fler och fler!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WESTERBOTTENS BRYGGERI. Vår egen ölhistoria tog start i 2000-talets början. På den tiden bryggde vi i saftkokare i Anders källare eller – när vädret så tillät – ute i det fria. Vi kallade oss för Boost, eftersom vägen heter Boställsvägen och att vi tyckte att våra öl gav oss extra skjuts, en boost. Vi bryggde ett par gånger per termin och alltid två olika sorter, 25 liter av varje sort. Ibland lyckades vi riktigt bra, och så småningom började vi prata om att starta ett riktigt mikrobryggeri – på den vägen är det.

P1080188

”BUNKERN”. Att hitta en lämplig lokal har varit en av de mer tidskrävande – och roliga – aktiviteterna. Miljö- och hälsoskydd, brandmyndighet och Skatteverket är bara några av alla som ställer olika krav på allt från tjocklek på väggarna till vilka rengöringsvätskor vi får använda. Efter femtioelva olika lokalalternativ började vi nästan misströsta. En dag när vi var i Holmsund för att kika på en äldre industrifastighet berättade vi för hyresvärden att vi borde hitta en kärnvapensäker bunker för att tillfredsställa alla myndigheter.

– Jag har en bunker ledig i Sävar, svarade hyresvärden Dan lugnt. Ska vi åka och kika på den?

I denna tjusiga tegelbyggnad från 1960-talet är vi nu inhysta. Från början var detta Televerkets lokal, och sedan har den hyst både järnhandel och bageri. Den rustades hösten 2013, och under våren 2014 kunde vi börja flytta in.

WB jan 2017 ny buteljering-11

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BRYGGERIET. Vårt brygghus (till vänster på bilden) består av fyra tankar; varmvatten, mäskning/kokning, lakning/filtrering och whirlpool (som samlar upp sediment från vörten efter kokningen). Vi brygger 1 500 liter per gång. Ölet jäser sedan i de koniska kombitankarna som skymtar till höger i bild. Dessa rymmer 3 000 liter öl, vilket innebär att vi alltid brygger samma öl två dagar i rad. Direkt bakom oss har vi också en lagringstank på 3 000 liter. Den använder vi för att lagra ölet ytterligare när vi behöver frigöra någon av jästankarna inför en ny bryggomgång. Bryggeriet har sex jästankar vilket ger en produktionskapacitet på drygt 120 000 liter öl per år. Utrustningen är tillverkad efter våra behov och av riktigt bra kvalitet, med rostfritt stål från Ungern. Fabriken ägs av det slovakiska företaget Techimpex, men just på grund av den bättre kvaliteten på stål och hantverkskunnandet har de valt att etablera sina fabriker i Ungern.

WB jan 2017 ny buteljering-6

WB jan 2017 ny buteljering-4