VISSTE DU..

… att Västerbotten heter Botnia Occidentalis på latin? Det framgår bland annat av Olaus Magnus ”Carta Marina” från 1539, den första någorlunda heltäckande kartan över hela Norden. Kartan utgjorde ett förarbete till bokverket ”Historia om de nordiska folken” som utkom 1555. Där finns fantasifulla teckningar och intressanta noteringar, t ex om Bjuröklubb, Västerbottens östligaste utpost: ”– en klippa ute i havet, av folket kallad Bjuraklubben, vars högt uppskjutande hjässa ter sig för aflägsna seglare såsom bestående af tre spetsar med utseende af en krona. Vid foten af det nämnda krönta berget alstras en så stark lukt af den upphängda fisken, att de som segla fram mot berget på långt håll känna den slå emot sig.

… att Västerbottens län utgör en åttondel av Sveriges yta? Det betyder att Västerbotten är större än Danmark.

… att Sveriges befolkningsmässigt minsta kommun – Bjurholm – finns i Västerbottens län (2 436 personer 2013-12-31)? Det är dessutom födelsekommunen för två av oss i Westerbottens bryggeri – Anders och Kent.

… att Entrecôte med béarnaisesås heter ”Tjötte ve´gul-sås´n”?

… att världens äldsta skida är hittad i Kalvträsk? Den 5 200 år gamla skidan kan beskådas på Västerbottens museum i Umeå.

… att Norrlands äldsta gruva ligger i Storkågeträsk? Här bröt man man malm redan på 1620-talet, tio år före silvergruvan i Nasafjäll.

webb_visste_du_Carta_Marina

… att en av filmvärldens största kändisar kommer från Bjurholm? Warner Oland, som från början hette Värner Ölund, spelade in ett 30-tal Charlie Chan-filmer och blev hedersmedborgare i Kina. Han var också en av de första som översatte Strindberg till engelska.

… att Holmön utanför Västerbottens kust har flest soltimmar i Sverige?

… att Europas största naturreservat Vindelfjällen finns i Västerbottens län?

… att Hjoggböle är en av Sveriges mest författartäta byar? Härifrån kommer PO Enquist, Anita Salomonsson, Kurt Salomonsson och Hjalmar Westerlund.

… att den allra första Vasaloppssegraren hette Ernst Alm och kom från byn Hemmingen i Norsjö? Detta var år 1922, och Ernst var då endast 22 år gammal – någon yngre Vasaloppssegrare har aldrig skådats.

… att ett ”träsk” i Västerbotten är någonting helt annat än vad man tror när man läser i en ordbok? I stället för sankmark är ett träsk en stor sjö! Bastuträsk, Holmträsk, Kvavisträsk, Bredträsk, Maltträsk (kanske ett kommande ölnamn?), ”-träsk”-namnen är otaliga i Västerbotten.

rovögern_kvarkenfisk4

… att Lövånger (mellan Umeå och Skellefteå) är det nordligaste ”-ångernamnet” längs Norrlandskusten? Detta -ånger är samma namn som finns i norska Stavanger och Hardanger. Lövånger (betyder ungefär ”Lä-viken”) har troligen fått sitt namn så tidigt som på 800-talet.

… att det finns en akvedukt i Västerbotten? I Rörträsk, Norsjö, finns en träränna som leder Petikåns vatten från ängarna på ena sidan ån över till den andra, detta för att öka höskördarna på strandängarna.

… att det uppe vid Trollforsen i Gargån (Sorsele) finns en träräls i skogen? Denna järnvägsvariant i trä användes av flottarna för att dra flottningsbåtarna förbi den oframkomliga forsen.

… att det finns massor av märkliga ortnamn i Västerbotten? Snipp, Snapp, Snorum, Hej, Basalorum – en ramsa, men också namn på fem västerbottniska nybyggen. Många namn berättar om naturen (t ex Träsk och Ånger), men andra är mer fantasifulla. Friheten och Trevnaden låter inte så dumt. I Västerbotten ligger också Hamburg, London, Manilla, Jerusalem och Ararat. Eller vad sägs om platserna Floda, Nidolf och Matsneke? Läs dem baklänges och se vad det blir.

… att det också finns massor av märkliga förnamn i Västerbotten – särskilt i inlandet? Vad sägs om Allgun, Amalunda, Bacillus och Licensy? Eller kanske ännu bättre med våra kära dubbelnamn? Jan-Larry, Stig-Lenny, Tord-Roland och – vår egen favorit – Bill-Roger?

… att sista krigsslaget på svensk mark skedde i just Sävar? Den 19 augusti 1809 drabbade svenska och ryska trupper samman på Krutbrånet. Omkring 600 ryska och 400 svenska soldater fick sätta livet till under stridigheterna. Dagen efter, den 20 augusti, drabbades svenskar och ryssar åter samman, denna gång i Ratan. Besök gärna Tullgården i Ratan och ta del av den film som beskriver de krigshändelser som sedan ledde till att Sverige fick avträda hela Finland till Ryssland.

… att vissa platser har varit så heliga att man inte kunnat namnge dem? Ett sådant exempel är Atoklimpen i Jovattsdalen (väster om Tärnaby). Ato betyder ”den där”, ett heligt berg. Här har man offrat i århundraden, och runt om berget finns många rester efter eldstäder, rengärdor och gravar.

… att Sveriges djupaste gruvschakt finns i Västerbotten? I Renbergsgruvan i Skelleftefältet går schaktet 1 450 meter under markytan.

… att världens längsta linbana har funnits i Västerbotten? Under andra världskriget, då det var ransonering på bränsle och brist på bildäck, byggde man en 96 kilomer lång linbana mellan gruvan i Kristineberg och anrikningsverket i Boliden. I dag är den största delen av linbanan nedmonterad, men den del som är bevarad är numera en turistattraktion; åk över skog och myr mellan Örträsk och Mensträsk!

… att en av Sveriges allra första elektrifierade järnvägar var sträckan mellan Robertsfors och Sikeå hamn?

… att VITHATTEN även är namnet på ett sägenomspunnet och kultförklarat black metal-projekt från 1990-talet. Demon ”Dont Burn the Witch” lär finnas i ca sju exemplar (kassettband).

… att MALGOMAJ, HUMMEHOLM och RÖBÄCK är tre ölsorter som produceras i Sävar av Westerbottens bryggeri?

wb_produkter

Här samlas värdefullt och värdelöst vetande om Västerbotten. Vill du veta mer om Västerbotten som du inte visste? Kolla in #värtattvetaomvästerbotten.